21 października 2022

Spaghetti ciacio e pepe


 Składniki:

  • 400g spaghetti
  • 150g  startego sera pecorino romano
  •  grubo zmieniony świeży pieprz
  • 2 chochelki wody z pod makaronu

Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaro. Gotujemy al dente. Najprościej jest go próbować co jakiś czas, inny sposób to przekrojenie makaronu, jeśli widać białą część to gotujemy jeszcze. Pieprz przez chwile prażymy na suchej patelni, dolewamy do niego chochelkę wody z  makaronu, mieszamy i dokładamy ugotowany makaron. Do osobnej miski ścieramy na drobnych oczkach ser pecorino i podlewamy go chochelka gorącej wody z  makaronu, mieszamy, ma powstać serowa breja. Dokładamy ją do makaronu i energicznie mieszamy. Makaron podajemy od razu.i na wierch scieramy pecorino.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz