18 października 2022

Rustykalne ciasto z gruszkami


Składniki|:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru białego lub brązowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 gruszek dojrzałych
Polewa czekoladowa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 150 ml kremówki
  • 1 łyżeczka cukru

Gruszki obieramy, zostawiając na ozdobę ogonki. Jeśli gruszki są twarde, gotujemy je przez chwilę w słodkiej wodzie ( z cukrem lub sokiem jabłkowym, ok 5 min).  Układamy w wysokiej keksówce. Jajako mieszamy z cukrem, mlekiem, pzryprawami i dosypujemy do produktów mokrych przesianą mąkę, proszek i sodę. Mieszamy wszystko i wylewamy wkoło gruszek, tak by je przykryć, może wystawać część gruszki i ogonek. Pieczemy w 175 stopniach C ok 50-55 min. Sprawdzamy patyczkiem. Składniki na polewę roztapiamy w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Lekko wystygnięte ciasto  oblewamy ganache czekoladowym.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz