Składniki|:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru białego lub brązowego
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3-4 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 5 gruszek dojrzałych
Polewa czekoladowa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 150 ml kremówki
- 1 łyżeczka cukru
Gruszki obieramy, zostawiając na ozdobę ogonki. Jeśli gruszki są twarde, gotujemy je przez chwilę w słodkiej wodzie ( z cukrem lub sokiem jabłkowym, ok 5 min). Układamy w wysokiej keksówce. Jajako mieszamy z cukrem, mlekiem, pzryprawami i dosypujemy do produktów mokrych przesianą mąkę, proszek i sodę. Mieszamy wszystko i wylewamy wkoło gruszek, tak by je przykryć, może wystawać część gruszki i ogonek. Pieczemy w 175 stopniach C ok 50-55 min. Sprawdzamy patyczkiem. Składniki na polewę roztapiamy w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Lekko wystygnięte ciasto oblewamy ganache czekoladowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz