28 lipca 2022

Bakłażan z patelni po włosku




Składniki na 2 osoby:

  • 2 nieduże bakłażany
  • 2x pomidory krojone w puszce( lub passata400ml)
  • ok 150g parmezanu lub
  • kulka mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • sól
     

Bakłażany kroimy w plastry posypujemy solą i czekamy, aż puszczą wodę. Obsmażamy je na patelni grillowej z dwóch stron. Danie przyrządzamy  na dużej patelni. Na spód wylewamy trochę oliwy na to wylewamy pomidory z puszki, solimy, przykrywamy bakłażanami. Na wierzch układamy połowę mozzarelli i posypujemy startym parmezanem. Kolejna warstwa to kolejno pomidory posolone, bakłażany i na koniec mozzarella z parmezanem. Całość dusimy pod przykryciem ok 20 min później pokrywkę ściągamy i na gazie jeszcze trzymamy ok 5 min. Podajemy gorące.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz