12 grudnia 2022

Omlet Okonomiyaki

Składniki:

  • 1 szklanka mąka
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • ćwiartka średniej białej kapusty
  • 3 jajka
  • 1 łyżka imbiru marynowanego( można pominąć)
  • 1 szklanka bulionu dashi (rybny)
  • majonez japoński lub zwykły
  • ketchup
  • chipsy z boczku

Mąki mieszamy z jajkami, dolewamy letni bulion. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do jajek. Omlet smażymy na oleju ok 10-12 min z jednej strony pod przykryciem i  ok 5 min z drugiej strony. Omlet ozdabiamy majonezem i ketchupem, posypujemy szczypiorkiem lub cebulką dymką. Można z bekonu zrobić chipsy chrupiące i równiez ozdobic wierzch.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz