Pyszne, pożywne placki, szybkie w wykonaniu. Polecam!
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 1 średnia marchew
- 15 dag sera o ostrzejszym smaku
- 2 jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki maki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli
- pół szklanki śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- pół łyżeczki soli
- garść świeżego posiekanego koperku
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczyptę pieprz
- szczypta chili w płatkach lub papryki ostrej
- 1 łyżeczka kolendra suszona
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedzego
- pół łyżeczki papryka wędzona
Kukurydze dobrze odcedzamy, marchew trzemy na średnich oczkach, ser również, mieszamy wszystkie pozostałe składniki, przyprawiamy i smażymy na patelni z obu stron do zarumienienia. Jeśli ciasto jest za luźne to dodajemy jeszcze mąki i odwrotnie śmietany lub jogurtu.
Placki można podać z sosem tatarskim i łososiem. Dobrze sprawdzają się jako zimna przekąska. Z tej porcji wyjdzie ok 8 placków wielkości podstawki pod kubek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz