8 września 2022

Placki z kukurydzą i koperkiem

 Pyszne, pożywne placki, szybkie w wykonaniu. Polecam!



Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 średnia marchew
  • 15 dag sera o ostrzejszym smaku
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki maki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pół szklanki śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • pół łyżeczki soli
  • garść świeżego posiekanego koperku
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczyptę pieprz
  • szczypta chili w płatkach lub papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kolendra suszona
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedzego
  • pół łyżeczki papryka wędzona


Kukurydze dobrze odcedzamy, marchew trzemy na średnich oczkach, ser również, mieszamy wszystkie pozostałe składniki, przyprawiamy i smażymy na patelni z obu stron do zarumienienia. Jeśli ciasto jest za luźne to dodajemy jeszcze mąki i odwrotnie śmietany lub jogurtu.

Placki można podać z sosem tatarskim i łososiem. Dobrze sprawdzają się jako zimna przekąska. Z tej porcji wyjdzie ok 8 placków wielkości podstawki pod kubek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz