28 lipca 2022

Waniliowe muffinki z kremem lawendowym

Babeczki z kremem lawendowym. Krem powstał dzięki wycieczce do Krakowa na Kazimierz, gdzie jest lodziarnia z dziwnymi smakami lodów  - oczywiście były lawendowe, no i się w głowie urodził krem lawendowy.

Składniki na muffiny:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki maślanki lub śmietany 18%
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • esencja waniliowa


Mokre składniki łączymy ze sobą i suche również. Dodajemy następnie mokre do suchych i na koniec dolewamy gorącą wodę 

Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopni C


Krem lawendowy:

  • 250 ml kremówki
  • 250g mascarpone ( lub serek mój ulubiony)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • fioletowego barwnika spożywczego
  • ok 3-4 gałązki obrane lawendy (tylko kwiatostan)


Kremówkę ubijamy na sztywno, dokładamy mascarpone miksujemy ponownie, dorzucamy cukier i drobne kwiatuszki lawendy, barwnik dodajemy na końcu w bardzo małej ilości.


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz