Maczanka krakowska według pana Makłowicza. Jest to prastary hamburger, który wraca do łask. Oryginalnie podawany w bułce kminkowej (bośniaczce). Maczanka , dlatego iż całe danie po umoczeniu w sosie powinno dać się ukroić łyżką. Danie typowo męskie, ale i kobietom lubiącym soczyste mięsko, będzie smakować.
Składniki:
- 1 kg karczku lub schabu
- 1 ząbek czosnku
- 3 średnie cebule
- łyżka smalcu lub oleju
- łyżka kminku
- łyżeczka słodkiej papryki
- ewentualnie 4 pieczarki
- wino czerwone wytrawne- niepełna szklanka
- sól, pieprz
- 1 kajzerka na plaster mięsa
Mięso obtaczamy w przeciśniętym przez praskę czosnku, papryce i kminku.
Obsmażamy z każdej strony na patelni lub ruszcie ( na tłuszczu). Wsadzamy do brytfanki, obkładamy cebulą pokrojoną w pół księżyce i pieczarkami pokrojonymi w plastry. Zalewamy winem, zasypujemy solą i pierzem i uzupełniamy wodą. Dusimy ok 1,5h- 2h. Bułkę przekrawamy i każdą połówkę moczymy w powstałym sosie, wsadzamy solidny plaster mięsa, oraz cebulkę z pieczarkami, można również dołożyć ser. Najlepiej smakuje świeże.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz