24 sierpnia 2022

Maczanka krakowska

 Maczanka krakowska według pana Makłowicza. Jest to prastary hamburger, który wraca do łask. Oryginalnie podawany w bułce kminkowej (bośniaczce). Maczanka , dlatego iż całe danie po umoczeniu w sosie powinno dać się ukroić łyżką. Danie typowo męskie, ale i  kobietom lubiącym soczyste mięsko,  będzie smakować.



Składniki:

  • 1 kg karczku lub schabu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 średnie cebule
  • łyżka smalcu lub oleju
  • łyżka kminku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • ewentualnie 4 pieczarki
  • wino czerwone wytrawne- niepełna szklanka
  • sól, pieprz
  • 1 kajzerka na plaster mięsa
Mięso obtaczamy w przeciśniętym przez praskę czosnku, papryce i kminku.
Obsmażamy z każdej strony na patelni lub ruszcie ( na tłuszczu). Wsadzamy do brytfanki, obkładamy cebulą pokrojoną w pół księżyce i pieczarkami pokrojonymi w plastry. Zalewamy winem, zasypujemy solą i pierzem i uzupełniamy wodą. Dusimy ok 1,5h- 2h. Bułkę przekrawamy i każdą połówkę moczymy w powstałym sosie, wsadzamy solidny plaster mięsa, oraz cebulkę z pieczarkami, można również dołożyć ser. Najlepiej smakuje świeże.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz