W tej wersji występują jednak z kotletem schabowym, a dokładnie cały kotlet jest obłożony masą ziemniaczaną. Kotlet taki wychodzi soczysty i doskonale komponuje się z chrupiącym ziemniakiem. Wystarczy dodać surówkę lub kapustę zasmażaną i już mamy całe danie.
Składniki:
- ok 3 kotletów schabowych
- ok 6 średnich ziemniaków
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- słodka papryka
- pieprz mielony
- sól
- vegeta
- pietruszka suszona
- mąka
Kotlety lekko rozklepujemy, doprawiamy słodka papryka pieprzem i sola, dobzre obtaczamy w rozbełtanym jajku.
W między czasie trzemy na drobnych oczkach ziemniaki i cebule, dodajemy jajko,czosnek przyprawy, trochę pietruszki suszonej, łyżkę mąki (postępujemy dokładnie jak z plackami ziemniaczanymi). Obtoczone w jajku schabowe obklejamy masą ziemniaczaną, na jajku nie oszczędzamy- placek wtedy nie będzie zjeżdżał z kotleta. Delikatnie smażymy z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz