Tradycyjne placki tureckie, spotykane również w rejonie Azerbejdżanu. Najczęściej podawane z farszem serowo - szpinakowym, ale można spotkać również z mięsem, ziemniakami, serem żółtym. Dobre na śniadanie, ale również jako zagryzka do piwka.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 185 ml wody przegotowanej o temp pokojowej
- pół łyżki soli
Farsz:
- 2 szklanki szpinaku
- 2 średnie cebule
- kostka fety
- sól i pieprz do farszu
Szpinak rozdrabniamy, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę i obsmażona do miękkości cebulę oraz rozdrobnioną fetę. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Z mąki, wody, soli zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulki wielkości małych pomarańczy. Każdą kulkę ciasta dobrze rozwałkowujemy ( wielkość średniej pizzy) i na jedną część okręgu dajemy nadzienie, składamy koło na pół - lepimy brzegi. Smażymy na patelni z obu stron bez tłuszczu. Każdy usmażony placek smarujemy masłem. Najlepiej smakują na świeżo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz