28 lipca 2022

Gozleme

Tradycyjne placki tureckie, spotykane również w rejonie Azerbejdżanu. Najczęściej podawane z farszem serowo - szpinakowym, ale można spotkać również z mięsem, ziemniakami, serem żółtym. Dobre na śniadanie, ale również jako zagryzka do piwka.

 



 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 185 ml wody przegotowanej o temp pokojowej
  • pół łyżki  soli

Farsz:

  • 2 szklanki szpinaku
  • 2 średnie cebule
  • kostka fety
  • sól i pieprz do farszu

 Szpinak rozdrabniamy, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę i obsmażona do miękkości cebulę oraz rozdrobnioną fetę. Całość  mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Z mąki, wody, soli zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulki wielkości małych pomarańczy. Każdą kulkę ciasta dobrze rozwałkowujemy ( wielkość średniej pizzy) i na jedną część okręgu dajemy nadzienie, składamy koło na pół - lepimy brzegi. Smażymy na patelni z obu stron bez tłuszczu. Każdy usmażony placek smarujemy masłem. Najlepiej smakują na świeżo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz