Tofu nie wszystkim smakuje, ciężko też jest tak zrobić by zabić ten specyficzny posmak. Ten przepis jest dowodem na to, że i tofu da się zjeść i smakuje intrygująco- orientalnie.
Składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- 30 g śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- woreczek ryżu basmati
- puszka pomidorów krojonych
- przyprawa garam masala 1 łyżeczka
- kolendra suszona
- papryka wędzona
- czosnek w proszku
- 1 mała cebula
- oliwa rzepakowa
Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy małe kostki tofu (wodę wylewamy z tofu). Smażymy razem, aż się tofu przyrumieni. Wylewamy pomidory w puszce i doprawiamy przyprawami. Dusimy jakieś 15 min i dodajmy śmietanę, którą dobrze należy wymieszać. Na koniec posypujemy suszoną lub świeżą kolendrą. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, może być równie inny rodzaj ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz