28 lipca 2022

Tofu orientalne

 Tofu nie wszystkim smakuje, ciężko też jest tak zrobić by zabić ten specyficzny posmak. Ten przepis jest dowodem na to, że i tofu da się zjeść i smakuje intrygująco- orientalnie.





Składniki  na 2 porcje:

  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 30 g śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • woreczek ryżu basmati
  • puszka pomidorów krojonych
  • przyprawa garam masala 1 łyżeczka
  • kolendra suszona
  • papryka wędzona
  • czosnek w proszku
  • 1 mała cebula
  • oliwa rzepakowa

Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy  małe kostki tofu (wodę wylewamy z tofu). Smażymy razem, aż się tofu przyrumieni. Wylewamy pomidory w puszce i doprawiamy przyprawami. Dusimy jakieś 15 min i dodajmy śmietanę, którą dobrze należy wymieszać. Na koniec posypujemy suszoną lub świeżą kolendrą. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, może być równie inny rodzaj ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz