28 lipca 2022

Bułki fit

Bułki wychodzą puszyste, wilgotne i co najważniejsze nie trzeba ich piec na raz. Szybko się robią, choć trzeba brać pod uwagę ,że muszą odczekać w lodówce 8h.


Składniki:

  • 300 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 500ml zimnej wody
  • 1 op suchych drożdży (7g)
  • 100g tartych warzyw: marchew, cukinia
  • 125g płatków owsianych
  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 500g mąki pszennej
  • na wierzch nasiona: czarnuszka, pestki słonecznika, pestki dyni, sezam biały

 
Wodę łączymy z maślanką drożdżami i tartymi warzywami ( ja głównie używam pół średniej cukinii) i owsianką. Mąki przesiewamy i na koniec dodajemy sól. Całość musi być dobrze wymieszana. Na  wierch posypujemy  nasionami. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 8 h. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni C . Wilgotną łyżka na blaszce ( wyłożonej papierem do pieczenia lub matą) formujemy bułki. Trzeba zachować między nimi odstęp bo rosną 2 razy większe. Pieczemy 15-20 min, góra dół na środkowej wysokości. Jeśli nie upieczemy bułek na raz, masę wkładamy ponownie do lodówki i pieczemy na drugi dzień. Ładniejsze wychodzą ze specjalnej formy do bułek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz