Bułki wychodzą puszyste, wilgotne i co najważniejsze nie trzeba ich piec na raz. Szybko się robią, choć trzeba brać pod uwagę ,że muszą odczekać w lodówce 8h.
Składniki:
- 300 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
- 500ml zimnej wody
- 1 op suchych drożdży (7g)
- 100g tartych warzyw: marchew, cukinia
- 125g płatków owsianych
- 200g mąki pełnoziarnistej
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 500g mąki pszennej
- na wierzch nasiona: czarnuszka, pestki słonecznika, pestki dyni, sezam biały
Wodę łączymy z maślanką drożdżami i tartymi warzywami ( ja głównie używam pół średniej cukinii) i owsianką. Mąki przesiewamy i na koniec dodajemy sól. Całość musi być dobrze wymieszana. Na wierch posypujemy nasionami. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 8 h. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni C . Wilgotną łyżka na blaszce ( wyłożonej papierem do pieczenia lub matą) formujemy bułki. Trzeba zachować między nimi odstęp bo rosną 2 razy większe. Pieczemy 15-20 min, góra dół na środkowej wysokości. Jeśli nie upieczemy bułek na raz, masę wkładamy ponownie do lodówki i pieczemy na drugi dzień. Ładniejsze wychodzą ze specjalnej formy do bułek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz