28 lipca 2022

Sloneczka ananasowe, babeczki anansowe

Nie jestem fanką ananasa, natomiast w tym wydaniu rozpływa się w ustach. 

Babeczki robione są w foremkach do ciasta kruchego, natomiast nie jest łatwo je wyciągnąć, można zamiennie spróbować w foremkach silikonowych.


Składniki:

  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 125 ml jogurtu ananasowego ( zwykły też może być)
  • 60 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • ananasy w puszce w syropie krążki
  • 170g mąki pszennej
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • cukier puder

Jaja ucieramy z cukrem do białości. Jogurt mieszamy z olejem w osobnym naczyniu. Mąki  i proszek przesiewamy. Wszystkie elementy łączymy ze sobą. Tarteletki w większym rozmiarze( tak by weszły ananasy) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wkładamy do 3/4 wysokości masę i na nią 1 krążek ananasa odsączonego z puszki. Wychodzi ok 8 tarteletek.

Fajną wersją są również mufinny z tego ciasta , które mają powtykane kawałki ananasów. 

Pieczemy w temp 170 stopni C ok 20-25 min. ciasto w środku krążka powinno wyjść na wierzch, a całość powinna się ładnie przyrumienić. Gdy babeczki ostygnął posypujemy cukrem pudrem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz