28 lipca 2022

Kapsalon drobiowy

 Holenderski fast food. Czyli połączenia kilku rzeczy, które smakują osobno dobrze, a razem jeszcze lepiej.  Mięso drobiowe można zamienić na typowo kebabowe. Nie ma się co czarować, to nie jest danie fit.

Składniki na 4 porcje:

  • upieczone frytki 1kg ( mogą być domowe)
  • 3 średnie piersi pojedyncze z kurczaka
  • przyprawa do shaorma lub do gyrosa
  • 2 ogórki zielone
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • sałata pekińska
  • ok 15 dag tartego sera żółtego
  • sos czosnkowy
  • sos  tysiąca wysp

Kurczaka można wcześniej zamarynować w przyprawie i małej ilości oleju. Smażymy mięso na złoty kolor. W międzyczasie pieczemy frytki również na złotawo. Na dnie naczynia lub foremki aluminiowej układamy w pierwszej kolejności frytki, na nie mięso obsmażone i tarty ser. Zapiekamy całość w 180 stopniach C do rozpuszczenia sera. Wyjmujemy z piekarnika i na wierzch układamy poszatkowaną kapustę pekińską, pokrojone w kostkę  pomidory i ogórki i w pióra cebulę. Po wierzchu polewamy sosami.

Można zrobić sos czosnkowy z mojego przepisu:

http://chocospoko.blogspot.com/2013/08/sos-czosnkowy.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz