Holenderski fast food. Czyli połączenia kilku rzeczy, które smakują osobno dobrze, a razem jeszcze lepiej. Mięso drobiowe można zamienić na typowo kebabowe. Nie ma się co czarować, to nie jest danie fit.
Składniki na 4 porcje:
- upieczone frytki 1kg ( mogą być domowe)
- 3 średnie piersi pojedyncze z kurczaka
- przyprawa do shaorma lub do gyrosa
- 2 ogórki zielone
- 2 pomidory
- 1 cebula czerwona
- sałata pekińska
- ok 15 dag tartego sera żółtego
- sos czosnkowy
- sos tysiąca wysp
Kurczaka można wcześniej zamarynować w przyprawie i małej ilości oleju. Smażymy mięso na złoty kolor. W międzyczasie pieczemy frytki również na złotawo. Na dnie naczynia lub foremki aluminiowej układamy w pierwszej kolejności frytki, na nie mięso obsmażone i tarty ser. Zapiekamy całość w 180 stopniach C do rozpuszczenia sera. Wyjmujemy z piekarnika i na wierzch układamy poszatkowaną kapustę pekińską, pokrojone w kostkę pomidory i ogórki i w pióra cebulę. Po wierzchu polewamy sosami.
Można zrobić sos czosnkowy z mojego przepisu:
http://chocospoko.blogspot.com/2013/08/sos-czosnkowy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz