Jest to moje ulubione połączenie smakowe. Nie lubię śniadań na słodko, więc to jest dla mnie śniadanie idealne.
Składniki na ok 8 placuszków:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 jajko
- 2 garści świeżego szpinaku
- 4-6 sztuk pomidorów suszonych w zlewie
- pól łyżeczki sody
- sól i pieprz do smaku
- szczypta koperku suszonego ( ja często dodaje sól koperkową i mam takie 2 w 1)
- olej do smażenia
- 3/4 szklanki mleka
Mleko łączymy z jajkiem do tego wrzucamy listki szpinaku, pokrojone drobno pomidory suszone, przyprawy, sodę i na koniec mąkę, łączymy energicznie i smażymy na oleju. Konsystencja masy ma być taka jak gęstego jogurtu greckiego. Placki można podawać z lekkim sosem koperkowo-jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz