Przepis otrzymałam od sąsiadki, babka wychodzi puszysta, miękka i taka jakby piankowa.
4 jajka
250g masy kajmakowej
pól szklanki oleju
pół szklanki jogurtu greckiego
200g mąki pszennej
100g maki ziemniaczanej
pól łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
100g masła
150g cukru trzcinowego
60 ml mleka
Oddzielamy zółtka od białek. Do żółtek dodajemy masę kajmakową i mieszamy mikserem. Póżniej do jajek dodajemy jogurt i olej, ponownie dokładnie mieszamy. dosypujemy przesiane mąki wraz ze sobą i proszkiem. Dalej ucieramy. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dokładamy do masy powoli, szatułką. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką-jeśli forma jest silikonowa to nie jest to konieczne. Babkę pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C, pieczemy ok 45 min do suchego patyka. Studzimy. W rondelku rozpuszczamy składniki na masę. Gotujemy ok 3min do bulgotania Babkę nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków z przodu i z tyłu i wylewamy na nią ciepłą masę. Można również na babkę wylać gotowy karmel.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz