8 sierpnia 2013

Sernik na czekoladowym spodzie z musem truskawkowym

Składniki:
tortownica o wymiarach 25 cm

na spód:
  • 65g czekolady gorzkiej
  • 65g masła 
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 40 g maki
Czekoladę rozpuścić z masłem gdy ostygnie zmiksować z pozostałymi składnikami .Tortownice wyłożyć papierem piec spód w temp 180 stopni C przez 8 min.Na wierzchu ma wytworzyć się skorupka.

Masa serowa

  • 1kg sera w wiaderku
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki maki
  • 5 jajek
  • 80 ml gęstej smietany 36 %
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ser zmiksować z cukrem, dodawać po 1 jajku.Na zakończenie śmietanę i esencje oraz mąkę, nalezy robić to jednak ostrożnie by nie napowietrzyć sera.

Mus truskawkowy

  • truskawki ok 500g
  • łyżka cukru
Na wylanym wcześniej serze robimy kropki musem i przeciągamy wykałaczką tworząc esy floresy.
Ja zrobiłam troche więcej musu i sernik pływał w musie :)
Wkładamy ser na 15 min w temp 180 stopni, później obniżamy do 110 i pieczemy przez kolejne 90 min, aż sernik się zetnie.Uchylamy drzwiczki piekarnika i tak ma wystygnąć.Najlepszy jest gdy przeleży noc w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz