10 sierpnia 2013

Pieczeń rzymska

Niestety w naszych czasach o dobrą wędlinę na prawdę ciężko, dlatego warto czasem zrobi coś swojego. Pieczeń rzymska to domowa rarytas, ale i tu trzeba pamiętać o dobrej jakości mięsa mielonego.


Składniki :

  • ok 75 dag mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajo
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 mała czerstwa bułka namoczona w mleko
  • olej roślinny
  • ok 2 ząbków czosnku
  • majeranek, tymianek
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej sarepskiej)
Przed pieczeniem należy spróbować trochę mięsa czy jest odpowiednio doprawione ( dlatego ważne jest by mięso pochodziło z wiadomego źródła). Pieczemy w keksówce lub w foremkach aluminiowych do pasztetów ok 0,5 h w temp 180 stopni C ( wszystko zależy od pieca , w każdym razie na powierzchni ma wytworzyć się skorupka). Bardzo dobrze smakuje również gdy posypiemy wierzch prażoną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz