5 kwietnia 2022

Zapiekanka cukiniowa z parmezanem



Zapiekanka jest bardzo ciekawa, szybka do przygotowana o wyraźnym ostrawym smaku.






















Składniki:
  • 2 cukinie raczej wydłużone
  • cebula czerwona
  • szczypta czosnku suszonego
  • szczypta soli i pieprzu
  • pół szklanki startego parmezanu
  • 3 jajka
  • kilka plasterków szynki prasowanej
  • kilka plastrów sera żółtego
  • 2 łyżki bułki tartej

Cukinie kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy do niej cebule pokrojoną w pióra i oliwy . Mieszamy wszystko razem i wykładamy na blachę i pieczemy w temp 180 stopni C ok 15-20 min.
Jaja łączymy w misce ze startym parmezanem. Lekko przestygłe cukinie wrzucamy do jajek,  mieszamy wszystko ze sobą i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na koniec dosypujemy bułkę tartą i mieszamy. Połowę cukinii wylewamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego olejem, na to lądują plastry sera żółtego i plastry szynki, przykrywamy drugą połową cukinii. Pieczemy ok 25-30 min w temp 170 stopni C.











 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz