7 sierpnia 2013

Pieczone pierogi z fetą i szpinakiem



Składniki:
150 g masła w temp. pokojowej
400 g ugotowanych  ziemniaków
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  jajko do posmarowania

Mieszamy ubite ziemniaki z masłem i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu

Do farszu:

500 g szpinaku mrożonego 

300 g sera feta
4 ząbki czosnku

 sól i pieprz, oregano, bazylia
świeże zioła - oregano, szałwia, bazylia
Szpinak rozmrozić na wolnym ogniu na patelni dodać fetę pokruszona i przyprawy, zamieszać i zostawić do przestudzenia.
Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kólka o średnicy mniej więcej 10 cm. Na każdy kawałek nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem ziół. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą rumiane.
Można jeść także na zimno.Doskonałe do barszczu:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz