10 sierpnia 2013

Pikantne roladki drożdżowe z sosem czosnkowym


Składniki:


  • 370 g mąki
  • 2 jaja
  • 1 op drożdży suchych ( lub ok pół paczki drożdży świeżych)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta curu
  • 100 ml mleka
  • 75g miekkiego masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • dowolna wędlina i ser najlepiej plastykowany

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem , solą i cukrem, odczekujemy 0,5 h aż się drożdże napowietrzą i dodajemy 1 jajko i 1 żółtko, odrobinę mąki i znów zostawiamy do wyrośnięcia. Pod koniec całą mąkę dosypujemy i dobrze wyrabiamy ( całą filozofią ciasta drożdżowego jest wtłoczenie powietrza umiejętnym wyrabianiem). Ciasto drożdżowe nie lubi zimna, dlatego zawsze należy rozgrzać piec do przynajmniej 100 stopni C.Ciasto rozwałkujemy i tworzymy kwadraty, rozmiar dowolny smarujemy sosem pomidorowym ale tak by jeden wolny brzeg nie był do końca wysmarowany.
przepis na sos  poniżej:

http://chocospoko.blogspot.com/2013/08/sos-pomidorowy-sos-do-pizzy.html

układamy wędlinę i ser, można również dodać oliwki jak na zdjęciu .Zwijamy w rulon wolnym nieposmarowanym brzegiem. Wierzch roladek posmarować pozostałym białkiem i posypać wiórkami chilli. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, doskonała przekąska na imprezę :)

Przepis na sos czosnkowy tu:

http://chocospoko.blogspot.com/2013/08/sos-czosnkowy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz