Jest bardzo specyficzne w smaku- początkowo cierpkie, pod koniec lekko maślane. Doskonale sprawdza się jako smarowidło- zamiast masła ( szczególe polecane dla osób z podwyższonym cholesterolem, miażdżycą lub jako uzupełnienie diety) . Ze względu na dużą ilość potasu oraz witamin. nie powinno się go poddawać obróbce termicznej, ponieważ traci te cenne substancje. Doskonale sprawdza się do sałatek, koktajli ale również do past.
Składniki:
- sałata lodowa lub młody szpinak
- 1 dojrzałe awokado
- olej z oliwek
- kawałek białego oscypka
- 1 pomidor lub 6 koktajlowych
- garść czarnych oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonianie.:
Awokado rozcinamy na pół i nożem wyciągamy pestkę, miąższ kroimy w kostkę nie przecinając skórki, wywijamy skórkę i odrywamy powstałe kostki. By awokado nie ciemniało w trakcie przyrządzania dobrze jest skropić je sokiem z cytryny. Na półmisek wykładamy pociętą sałatę lodową lub szpinak, awokado, pomidory, oliwki i ser ( oscypka można zastąpić feta ale wtedy należy zrezygnować ze soli). Podlewamy oliwą, solimy i pieprzymy do smaku. Sałatka smakuje najlepiej zaraz po przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz