1.Sałatka gyrosowa na: 1 porcje do pracy
- kapusta pekińska lub sałata lodowa ( 1/4 z główki drobno siekamy)
- kukurydza( garść)
- papryka konserwowa (1 połówka papryki)
- pierś z kurczaka podsmażana na maśle (dosłownie 1/3 piersi pojedynczej)
- groszek konserwowy ( garść)
- ananas z puszki ( 2 kółka :)
- sos jogurtowo-czosnkowy ( 1/3 dużego jogurtu naturalnego + ząbek czosnku + szczypta soli i pieprzu,jak ktoś woli ostrzejsze może dodać łyżeczkę majonezu)
Taką sałatkę można przygotowywać na wieczór, a zjeść rano w pracy. Ważne jest by sos podawać osobno i mieszać z sałatką dopiero przed jedzeniem (jak na zdjęciu).
2. Satałka z tuńczyka: na 1 porcje do pracy
To alternatywa dla sałatki gyrosowej, tylko tu zamiast piersi z kurczaka jest tuńczyk w sosie własnym.
- kapusta pekińska lub sałata lodowa( 1/4 z główki drobno siekamy)
- kukurydza( garść)
- papryka konserwowa (1 połówka papryki)
- tuńczyk w sosie własnym ( 2 małe łyżeczki)
- groszek konserwowy ( garść)
- ananas z puszki ( 2 kółka :)
- sos jogurtowo-czosnkowy ( 1/3 dużego jogurtu naturalnego + ząbek czosnku + szczypta soli i pieprzu,jak ktoś woli ostrzejsze może dodać łyżeczkę majonezu).
3.Sałatka z grzankami
- pierś z kurczaka pieczona w niewielkiej ilości przyprawy do kurczaka ( 1/2 małej pojedynczej piersi)
- jogurt typu greckiego
- 1/3 małej marchewki ( starta na drobnych oczkach)
- ok 4 pomidorki koktajlowe
- garść grzanek czosnkowych
- kapusta pekińska lub lodowa (1/4 główki siekamy drobno)
Układamy sałatkę warstwowo:
1. na samym dnie układamy ok 2 duże łyżki jogurtu greckiego ( można troszkę popieprzyć i posolić)
2. posiekaną kapustę lub sałatę
3. na to marchewkę startą
4.pomidorki koktajlowe podzielone na ćwiartki
5.podsmażona i pokrojona w kostkę pierś z kurczaka
6.można również posypać delikatnie suszoną pietruszką
7. na wierz grzanki czosnkowe ( ok 2 kromki z chleba tostowego kroimy w drobna kostkę, wciskamy ząbek czosnku i podsmażamy na oleju do wyschnięcia)
4. Sałatka włoska: na 1 porcję do pracy
- kapusta pekińska ( 1/4 główki posiekana)
- kawałeczek startej marchewki
- kilka oliwek zielonych lub czarnych
- papryka konserwowa ( 1 połówka papryki)
- pół małej cebulki czerwonej
- kilka kostek sera feta lub serka typu włoskiego (np.Capri)
- łyżkę oliwy z oliwek mieszamy z połową łyżeczki wody i połową łyżeczki ziół śródziemnomorskich
Wszystko ze sobą łaczymy i wcinamy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz