2 listopada 2018

Ciasto Jamajka

Uwielbiam banany i gdy znalazłam to ciasto to wiedziałam, że muszę je zrobić.  Bardzo dobrze się prezentuje, ale i smakuje.

Składniki:

biszkopt:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 3.4 szklanki mąki
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Dużą blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Jaja ubić z cukrem na gładką masę, dodać wodę i olej i dobrze połączyć. Mąkę, proszek i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Pieczemy w temp 180 stopniach C przez ok 25 minut do tzw suchego patyka.

  • 2 galaretki bananowe lub cytrynowe
  • 6 bananów
  • dżem porzeczkowy lub powidła

W gorącej wodzie (800 ml) rozpuszczamy 2 galaretki, studzimy. Ciasto rozkrajamy na pół i nasączamy słodką herbatą z cytryną .Nakładamy cienką warstwę dżemu na biszkopt. Banany kroimy na pół i układamy wzdłuż odciętym miejscem do dołu na dżemie. Stężałą galaretkę wylewamy na banany i wstawiamy do lodówki.


Masa śmietanowa:

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietany 30 % lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Starta czekolada deserowa
Ser mascarpone, śmietanę i cukier razem zmiksować na puszystą masę. Do masy dorzucamy startą czekoladę- dosłownie dwie garście. Masę podzielić :2/3 rozprowadzamy na galaretce , przykrywamy drugim blatem, nasączamy go herbatą i na wierzch dajemy 1/3 pozostałego kremu. Ciasto dekorujemy startą czekoladą.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz