Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- szklanka cukru
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki oleju
- 3.4 szklanki mąki
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Dużą blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Jaja ubić z cukrem na gładką masę, dodać wodę i olej i dobrze połączyć. Mąkę, proszek i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Pieczemy w temp 180 stopniach C przez ok 25 minut do tzw suchego patyka.
W gorącej wodzie (800 ml) rozpuszczamy 2 galaretki, studzimy. Ciasto rozkrajamy na pół i nasączamy słodką herbatą z cytryną .Nakładamy cienką warstwę dżemu na biszkopt. Banany kroimy na pół i układamy wzdłuż odciętym miejscem do dołu na dżemie. Stężałą galaretkę wylewamy na banany i wstawiamy do lodówki.
Masa śmietanowa:
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietany 30 % lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- Starta czekolada deserowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz