22 lutego 2024

Najbardziej czekoladowe szwedzkie ciasto KLADDKAKA

 



Najbardziej czekoladowe szwedzkie ciasto KLADDKAKA

To ciasto przebija wszystko inne czekoladowe wypieki. Znika w zastraszającym tempie, szybkie jest w wykonaniu i stosunkowo łatwe do zrobienia, a smakuje jak niebo dla chokoholików.

Składniki:

  • 200g masła
  • 200g czekolady (1 deserowa i 1 gorzka)
  • 4 jajka temp. pokojowa
  • 300g cukru
  • 40g brązowego cukru
  • 1 łyżka kawy zaparzonej ostudzonej
  • 120g mąki
  • 40g kakao
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • szczypta soli

Masła rozpuścić z połamaną czekoladą. Ostudzić. Jaja ubijamy z cukrem i cukrem brązowym ( w przepisie jest dużo cukru-jak to szwedzkie ciasta-jest dość słodkie), dolać esencji. Dodajemy do masy jajecznej czekoladę z masłem. Mąkę, sól, kakao przesiewamy i dokładamy do masy, łączymy delikatnie łopatką. Tortownice ok 22-24cm wykładamy całą papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do rozgrzanego pieca do ok 170 stopni na 20-25 min. Ciasto będzie gotowe, gdy wierzch będzie matowy, boki upieczony, a środek jeszcze będzie się ruszać. Ciasto trzeba pilnować, by go nie przeciągnąć. Po upieczeniu studzimy.

Jeśli chcemy by ciasto miało formę lava cake wkładamy go po ostudzeniu tylko na 1h i później trzymamy poza lodówką, Jeśli nie przeszkadza nam kleiste ciasto to zostawiamy w lodówce. Na zdjęciach wersja twardsza i wersja półpłynna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz