4 maja 2023

Karpatka


Składniki:

Ciasto:

  • 125g margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 6 szt jajek L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli


Do rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę i gotujemy do rozpuszczenia. Do rozpuszczanej masy dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy, ciasto ma być jednolite . Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy pojedynczo jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia- wszystko łączymy miksując. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Blachę 30x20 wykładamy papierem do pieczenia i łyżką wykładamy połowę masy. Pieczemy w temp 200 stopni C ok 15-20 min. I wszystko powtarzamy z druga częścią ciasta.

Krem:

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1,5 kostki masła

3 żółtka

6 łyżek cukru

3 szklanki mleka.

Mleko (ok 2 szklanek) zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka i mąkę. Gdy mleko będzie się gotować wlać mieszankę i cały czas mieszać do powstania budyniu. Budyń studzimy, przykrywając folią spożywczą, która ma dotykać wierzchu budyniu. Po wystudzeniu budyń dodajemy partiami do miękkiego masła i miksujemy całość na gładko.

Uwaga! To jest jeden z łatwiejszych kremów, ale również ten najbardziej się ścinający. Masło musi być miękkie, a budyń dobrze wystudzony w innym wypadku zetnie się na bank.

Blat- Krem- Blat wierzch posypujemy cukrem pudrem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz