- 2 średnie jajka
- 1 szklanki mąki
- 1szklanka wody zimnej
- 1 szklanki mleka
- szczypta soli do masy
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- paczka szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- kilka plasterków sera żółtego
- szynka prasowana w plastrach
- pieprz i sól
- sos tatarski
- łyżka płaska masła
Łączymy mąkę, wodę, mleko, jajka, olej i sól. Jeśli masa jest za lejąc, dodajemy jeszcze trochę mąki. Sprawdzamy gęstość na chochelce, jeśli masa spływa, ale zostawia cieńką warstwę na główce chochelki- masa jest idealna. Smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Szpinak wraz z przeciśniętymi ząbkami czosnku, dusimy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone naleśniki układamy na płasko, na każdy naleśnik układamy obok siebie 2 plastry wędliny, na to 2 plastry sera żółtego i wzdłuż frochę szpinaku, zawijamy. Wszystkie naleśniki z farszem podpiekamy na patelni, ser ma się rozpuścić. Podajemy z sosem tatarskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz