17 listopada 2023

Naleśniki ze szpinakiem i dodatkami

 



Składniki:
  • 2 średnie jajka
  • 1 szklanki mąki
  • 1szklanka wody zimnej
  • 1 szklanki mleka
  • szczypta soli do masy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • paczka szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków sera żółtego
  • szynka prasowana w plastrach
  • pieprz i sól
  • sos tatarski
  • łyżka płaska masła
Łączymy mąkę, wodę, mleko, jajka, olej i sól. Jeśli masa jest za lejąc, dodajemy jeszcze trochę mąki. Sprawdzamy gęstość na chochelce, jeśli masa spływa, ale zostawia cieńką warstwę na główce chochelki- masa jest idealna. Smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Szpinak wraz z przeciśniętymi ząbkami czosnku, dusimy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.  Upieczone naleśniki układamy na płasko, na każdy naleśnik układamy obok siebie 2 plastry wędliny, na to 2 plastry sera żółtego i wzdłuż frochę szpinaku, zawijamy. Wszystkie naleśniki z farszem podpiekamy na patelni, ser ma się rozpuścić. Podajemy z sosem tatarskim.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz