16 kwietnia 2023

Ciastka miodowo-migdałowe

 



Ciastka miodowo-migdałowe

Składniki:

spód:

  • 70g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej

Wykładamy brytfankę 20x20 papierem do pieczenia. Składniki na spód łączymy ze sobą i wyklejamy formę. Pieczemy ok 12-13 min w temp 170 stopni C- bez termoobiegu.

Polewa migdałowa:

  • 80g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka płatków migdałowych

W międzyczasie rozpuszczamy masło z solą i miodem, gdy lekko zabulgota dorzucamy płatki. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 20-25 min do zarumienienia. Po ostudzeniu kroimy na kwadraciki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz