6 października 2013

Pasztet idealny na kanapkę

Przepis dostałam od klientki- miłej starszej Pani. W wersji oryginalnej był z wątrobą wieprzową, ja natomiast wole zdecydowanie ta drobiową. Pasztet wychodzi mięciutki w sam raz na kanapkę, jest niesamowicie aromatyczny i znika w  oka mgnieniu.

To jest porcja na keksówkę, jeśli chcemy upiec na dużej blaszce nalezy podwoić składniki.

Składniki:

  • 0,5 kg podgardla chudego ( może być surowe lub wędzone)
  • 0,5 kg wątroby drobiowej
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża namoczona bułka
  • 2 surowe jaja
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • pieprz, vegeta, gałka muszkatołowa, sól
  • olej do smażenia

Wątrobę pokrojoną podduszamy z pokrojoną cebulą i wyciśniętym czosnkiem, na oleju.Trzeba uważać by wątroba i cebula się nie przypaliła-mają tylko zmięknąć. Ziemniaki gotujemy do miękkości. W maszynce do mięsa mielimy podgardle, później odciśniętą bułkę, ziemniaki, oraz upieczoną wątrobę z cebulą. Całość mieszamy ręcznie, dosypujemy przypraw i wbijamy jaja. Smażymy w wysmarowanej olejem formie przez 1,5h , w temp 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz