17 października 2013

Konfitura z aronii i jabłek

Przepis dostałam od zapalonego działkowca pana Heńka.


Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1 kg jabłek lekko kwaśnych

Gotujemy cukier z wodą, wrzucamy aronię i gotujemy nadal na dużym ogniu przez godzinę. Dodajemy obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Obierki z jabłek i gniazda nasienne gotujemy osobno z dodatkiem 1/2 litra wody, po ugotowaniu odcedzamy ,a gotowy wywar z jabłek dolewamy do aronii. Wszystko to wysmażamy na małym ogniu aż do zagęszczenia, studzimy, przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.Cały proces smażenia trwa dość długo.


Już wkrótce ciasto z konfiturą z tego przepisu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz