Doskonała alternatywa dla ryby |
Składniki:
- kilka filetów z mintaja
- szpinak brykiet lub świeży
- czosnek ok 3 ząbki
- łyżka śmietany 18 %
- olej
- opcjonalnie ser żółty
Rozmrożoną rybę układamy w naczyniu do zapiekania ( wcześniej nasmarowanym oliwą). Szpinak w brykiecie podgrzewamy w rondelku do rozmrożenia, dodajemy ok 3 ząbki czosnku ( taka ilość na całe opakowanie szpinaku), przyprawiamy solą i pieprzem, na koniec duszenia dodajemy łyżkę śmietany 18% i odstawiamy z ognia. Rybę w naczyniu całą pokrywamy "szpinakowymi szuwarami ", można też posypać serem i zapiekamy ok 40 min w temp 180 stopni C.
Chyba jeszcze nigdy takiej ryby nie robiłem ale jak tylko nadarzy się okazja to postaram się ją przygotować. Na ten moment jestem bardzo zadowolony z przepisu na pieczonego łososia https://mowisalmon.pl/przepisy/zapiekany-losos-w-musztardowo-miodowej-marynacie-z-salatka-z-fasolki-szparagowej-i-smazona-gruszka-z-tymiankiem/ który za każdym razem zachwyca mnie mnogością smaków.
OdpowiedzUsuń