21 maja 2014

Flaczki drobiowe

Ta zupa to tak naprawdę wykorzystanie i rosołu z obiadu i porcji na których wywar się gotował.




Składniki:
  • bulion ok 2 l wraz z ugotowanymi częściami kurczaka, korpusy, skrzydła itp
  • koncentrat ok 2 łyżek
  • majeranek
  • świeżo zmielony pieprz
  • marchewka 
  • pietruszka korzeń
  • mąka
  • olej lub smalec
  • sól


Ugotowanego kurczaka z bulionu obieramy, kroimy drobno i ponownie wrzucamy do bulionu. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy do zupy na grubych oczkach.  Dodajemy 2 łyżki koncentratu, podgotowujemy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Można zupę zostawić w tej formie lub zrobić zasmażkę z łyżki smalcu lub oleju i łyżki mąki.  Ja osobiście wolę z zasmażką Zupa mocno rozgrzewająca i sycąca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz