3 lipca 2014

Browni z truskawkami

Czekoladowe ciacho z truskawką

Ciasto:
  • 5 jaj (żółtka oddzielić od białek)
  • 150 zg miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g mąki pszennej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do żółtek wrzucamy mąkę, rozpuszczoną czekoladę, ubite białka.
Najlepiej sprawdzi się tortownica 22 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez 50 min.

Masa czekoladowa ( idealna również do tortów)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/4 szkl. gorącej wody

Rozpuszczamy czekoladę, do jeszcze ciepłej dodajemy śmietanę i cukier. 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, a następnie przylewamy do 1/4 gorącej wody- należy dobrze wymieszać. Mieszamy ostygnietą żelatynę z masą czekoladową.
Ciasto kroimy na pół. Na spodzie układamy cząstki truskawek, przykrywamy całym kremem i wierchem ciasta. Ze względu na to ,że są świeże truskawki, ciasto należy zjeść szybko, zresztą jest tak pyszne że samo zniknie ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz