24 listopada 2022

Ciasto keksowe na andrucie

 Długo szukałam na niego przepisu, kojarzy mi się z dzieciństwem. Bardzo fajnie sprawdza się też jako batonik. Blacha 24x24




 

Składniki:

  • 1 kostka masła w temp pokojowej ( z mixu też wychodzi)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek L w temp pokojowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225g mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 płaty andruta  ( można kupić małe i połączyć w jeden większy)
  • marmolada
  • 2 łyżeczki wódki lub ulubionego likieru
  • owoce kandyzowane ok 2-3 garście

Masło ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Po każdym całość dobrze mieszamy by się nie ścięło. Dorzucamy przesiany proszek z mąką, esencje waniliowa i na koniec alkohol. W osobnej misce ubijamy ze szczyptą soli pianę z białek. łyżkę piany ubitej na sztywno dokładamy do masy by ją trochę rozluźnić, a później resztę białka. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy w temp 180 stopni C do suchego patyka, ok 30 min. Andruta smarujemy marmoladą, na to kładziemy wystygnięty keks i przykrywamy drugim andrutem, również posmarowanym marmoladą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz