21 listopada 2022

Łatwe ciasto rumuńskie

 Ciasto szybkie w pzrygotowaniu, moło składnikowe, ale najważniejsze, że bardzo smaczne. Blaszka 24x24


Składniki:
  • 5 jajek L temp pokojowa
  • 350g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 125 mi wody gazowanej
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa
Ubijamy w misce jajka z cukrem i esencją. Jaja mają być puszyste, lśniące. W trakcie miksowania powoli wlewamy olej. Następnie wsypujemy  przesiany  proszek do pieczenia i mąkę. Delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem  do pieca rzucamy formą z niedużej wysokości, by pecherzyki powietrza uciekły.  Pieczemy w 165 stopniach C ok 20 min do suchego patyka. Studzimy ciasto i dość gęsto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków.

Syrop:
  • 150g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 250 ml wody
  • esencja migdałowa
  • 100g masła
Dodatkowo: pół czekolady gorzkiej i drobno posiekane migdały.

W rondelku z wody, cukru gotujemy gęsty syrop, dodajemy do niego kakao, masło i esencje migdałową. Gdy ciasto ostygnie łyżka wylewamy syrop na wierzch ciasta . Czekoladę ścieramy i wysypujemy na górę i na koniec posiekane migdały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz