Ciasto szybkie w pzrygotowaniu, moło składnikowe, ale najważniejsze, że bardzo smaczne. Blaszka 24x24
- 5 jajek L temp pokojowa
- 350g mąki pszennej
- 200g cukru
- 125 mi wody gazowanej
- 125 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- esencja waniliowa
Ubijamy w misce jajka z cukrem i esencją. Jaja mają być puszyste, lśniące. W trakcie miksowania powoli wlewamy olej. Następnie wsypujemy przesiany proszek do pieczenia i mąkę. Delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do pieca rzucamy formą z niedużej wysokości, by pecherzyki powietrza uciekły. Pieczemy w 165 stopniach C ok 20 min do suchego patyka. Studzimy ciasto i dość gęsto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków.
Syrop:
- 150g cukru
- 2 łyżki kakao
- 250 ml wody
- esencja migdałowa
- 100g masła
Dodatkowo: pół czekolady gorzkiej i drobno posiekane migdały.
W rondelku z wody, cukru gotujemy gęsty syrop, dodajemy do niego kakao, masło i esencje migdałową. Gdy ciasto ostygnie łyżka wylewamy syrop na wierzch ciasta . Czekoladę ścieramy i wysypujemy na górę i na koniec posiekane migdały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz