Proste, mocno wilgotne, łatwe w przygotowaniu i włoskie - to wystarczająca rekomendacja by je zrobić i skosztować. Coraz częściej szukam ciast, które nie są skomplikowane, a bronią sie prostym ,choć nie banalnym smakiem.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- pół kostki miękkiego masła (100 g)
- 1 1/2 szlanki cukru ( jeśli chcemy mniej cukru to wystarczy kopiata szklanka cukru)
- 250g ricotty
- 2 duże jajka (temp. pokojowa)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 1/2 szklanki drobno posiekanych migdałów ( mogą być płatki lekko zmiażdżone, lub całe migdały ze skórką
- cukier puder
- migdały do ozdabiania
Tortownica 22-24 cm. Smarujemy ją masłem i całą obsypujemy cukrem pudrem.
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło i ser ricotta miksujemy ok 5min. Dodajemy całe jajka, ekstrakt migdałowy oraz śmietanę 18%. Dosypujemy mąkę z dodatkami. Po połączeniu składników dodajemy drobno posiekane migdały i ponownie mieszamy. Pieczemy w temp 180 stopni C ok 50 min góra-dół.
Gdy ciasto jest ciepłe oprószamy cukrem pudrem i zdobimy płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz