21 listopada 2022

Sałatka Ceasar

 Składniki:

  • jasny chleb lekko czerstwy
  • sałata rzymska 2 sztuki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • parmezan ok 50g
  • 2 łyżki oliwy
  • pamezan 75 g
  • olej do smażaenia
  • sól, pieprz
dressing:
  • majonez ok 2 łyżki ( można zrobić swój, 2 żółtka, 1 łyżeczka musztardy Dijon 3 łyżki oliwy, ocet)
  • fileciki anchois 50g
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
Majonez mieszamy z roztartymi z czosnkiem  filecikami sardeli, na tarce ścieramy parmezan, również dodajemy do sosu i na koniec sok z cytryny. Filety rozbijamy delikatnie i obsmażamy chwile na patelni grilowej.
Chleb kroimy na grzanki i przypiekamy na patelni (na rumiano). Posypujemy parmezanem ( ser ma oblepić grzanki). Sałatę rwiemy na drobno obtaczamy w sosie, układamy na talerzu, obsypujemy grzankami i układamy pociętą na plasterki pierś.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz