Składniki na dwie porcyjki :
Ciasto:
niepełna szklanka mąki pszennej
100g masła z lodówki
jajko małe
szczypta soli
Dodatkowo:
2 łyżki kwaśnej śmietany
duża cebula
ok 7 średnich rydzy
świeża pietruszka
sól, pieprz
Ciasto zagniatamy i wykładamy nim pojemniczki na Quiche (wcześniej smarujemy masłem). Ciasto nakłuwamy widelcem. Cebule drobno siekamy, rydze czyścimy- delikatnie opłukujemy wodą i również drobno siekamy, całość smażymy na maśle. Gdy zmięknie dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto, trzemy troszkę żółtego sera na wierzch i posypujemy siekaną świeżą pietruszką. Zapiekamy w temp 170 stopni C ok 20-25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz