7 września 2014

Quiche z rydzami

Składniki na dwie porcyjki :

Ciasto:

niepełna szklanka  mąki pszennej
100g  masła z lodówki
jajko małe
szczypta soli


Dodatkowo:
2 łyżki kwaśnej śmietany
duża cebula
ok 7 średnich rydzy
świeża pietruszka
sól, pieprz




Ciasto zagniatamy i wykładamy nim pojemniczki na Quiche (wcześniej smarujemy masłem). Ciasto nakłuwamy widelcem. Cebule drobno siekamy, rydze czyścimy- delikatnie opłukujemy wodą i również drobno siekamy, całość smażymy na maśle. Gdy zmięknie dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto, trzemy troszkę żółtego sera na wierzch i posypujemy siekaną świeżą pietruszką. Zapiekamy w temp 170 stopni C ok 20-25 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz