spód:
- szklanka rozdrobnionych herbatników
- ok 100 g masła
- łyżka cukru
- 400g serka waniowego (pilos) lub ser w wiaderku ( wtedy trzeba zwiększyć cukier do 4 łyżek)
- 150 g mascarpone
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka temp pokojowa
- 1 budyń wanilowy lub śmietankowy
Tortownicę 18-19 cm smarujemy masłem. Spód wykładamy masą powstałą po zmiksowaniu ciastek z masłem i cukrem. Ubijamy równomiernie.
Serek łączymy z mascarpone (można mikserem), dodajemy cukier, 2 rozmącone jajka i na koniec sypki budyń.Całą tortownicę owijamy dokładnie grubą folią aluminiową i wstawiamy do większego naczynia. Masę bez grudek wylewamy na ciasteczkowy spód. Do większego naczynia wlewamy do połowy gorącą wodę. Pieczemy ok 1h 15 min w temp 150 stopni. Po tym czasie wyłączamy piec i lekko uchylamy drzwiczki, tak zostawiamy sernik na ok 30 min. Wyciągamy studzimy całkowicie i na noc chłodzimy w lodówce. Na drugi dzień obsypujemy wierzch cukrem i krystalizujemy przy użyciu palnika gazowego. Na powierzchni utworzy sie karmelowa skorupka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz