21 listopada 2022

Spaghetti alla Puttanesca


Makaron z sosem puttanesca jest bardzo prosty, aromatyczny i bez grama mięsa. 

Składniki na 4 osoby:
  • makaron może być spaghetti, moze być penne, a nawet kluseczki gnochi
  • przecier pomidorowy 800g lub 2 puszki całych pomidorów bez skóry
  • 2 łyżeczki kaparów w zalewie
  • ok 6 filecików anchois (25g)
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta chili w płatkach
  • 2 i 1/2 łyżki oliwek czarnych 
  • sól w razie potrzeby
  • świeża pietruszka drobno pokrojona
Na patelni obsmażamy delikatnie rozdrobnione anchois wraz z niedużą ilością oliwy z tych sardeli oraz szczytę chilli. Na koniec dorzucamy pokrojone drobno kapary.  Dorzucamy pomidory z puszki  i dusimy pod przykryciem( rozgniecione widelcem).Dokładamy czosnek pocięty w plasterki chwilkę dusimy.W między czasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Gdy sos się zredukuje dorzycamy pokrojone na pół oliwki i posiekaną pietruszkę. Do sosu dajemy ugotowany makaron, mieszamy i podajemy na świeżo do zjedzenia. Ja nie solę, bo sardele i kapary są słone, ale jeśli ktoś uzna, że mało słone, można dosolić na końcu.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz