Makaron z sosem puttanesca jest bardzo prosty, aromatyczny i bez grama mięsa.
Składniki na 4 osoby:
- makaron może być spaghetti, moze być penne, a nawet kluseczki gnochi
- przecier pomidorowy 800g lub 2 puszki całych pomidorów bez skóry
- 2 łyżeczki kaparów w zalewie
- ok 6 filecików anchois (25g)
- 3 ząbki czosnku
- szczypta chili w płatkach
- 2 i 1/2 łyżki oliwek czarnych
- sól w razie potrzeby
- świeża pietruszka drobno pokrojona
Na patelni obsmażamy delikatnie rozdrobnione anchois wraz z niedużą ilością oliwy z tych sardeli oraz szczytę chilli. Na koniec dorzucamy pokrojone drobno kapary. Dorzucamy pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem( rozgniecione widelcem).Dokładamy czosnek pocięty w plasterki chwilkę dusimy.W między czasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Gdy sos się zredukuje dorzycamy pokrojone na pół oliwki i posiekaną pietruszkę. Do sosu dajemy ugotowany makaron, mieszamy i podajemy na świeżo do zjedzenia. Ja nie solę, bo sardele i kapary są słone, ale jeśli ktoś uzna, że mało słone, można dosolić na końcu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz