Jest to oryginalny włoski przepis na ciasto z mandarynkami znaleziony na włoskich stronach.
Składniki podane są na tortownice 24 cm. Mandarynki powinny być słodkie i bez pestek, dlatego w oryginalnym przepisie mowa jest o Klementynkach. Ciasto robi wrażenie, jest proste, mało słodkie i bardzo lekkie. Warto mandarynki dobrze wyszorować przed użyciem i jedną dodatkowo sparzyć gorącą wodą.
Składniki:
- 8 mandarynek ( wszystko zależy od ich wielkości, małych wyjdzie na pewno więcej)
- 2 jaja
- 1 mandarynka cała ( do masy)
- szczypta soli
- 100g cukru
- 150 ml oleju
- 160 ml wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 220 g mąki
- cukier puder do posypania
Mandarynki obieramy ze skóry i kroimy na pół wzdłuż. Formę smarujemy masłem, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenie, smarujemy go ponownie masłem i wysypujemy na spód cukru.
Mandarynki wkładamy płaskim spodem do dołu.
Jedną mandarynkę całą ze skórą, miksujemy z jajami i cukrem. Przecieramy przez sitko z małymi oczkami. Do odcedzonego płynu dodajemy olej, sól, wodę- dokładnie mieszamy. Do tegoż samego płynu wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy wszystko i wylewamy na mandarynki, tak by je dobrze poprzykrywać. Pieczemy w 180 stopniach C ok 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz