2 grudnia 2021

Włoskie ciasto mandarynkowe

 Jest to oryginalny włoski przepis na ciasto z mandarynkami znaleziony na włoskich stronach.

Składniki podane są na tortownice 24 cm. Mandarynki powinny być słodkie i bez pestek, dlatego w oryginalnym przepisie mowa jest o Klementynkach. Ciasto robi wrażenie, jest proste, mało słodkie i bardzo lekkie. Warto mandarynki dobrze wyszorować przed użyciem i jedną dodatkowo sparzyć gorącą wodą.



Składniki:

  • 8 mandarynek ( wszystko zależy od ich wielkości, małych wyjdzie na pewno więcej)
  • 2 jaja
  • 1 mandarynka cała ( do masy)
  • szczypta soli
  • 100g cukru
  • 150 ml oleju
  • 160 ml wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 g mąki
  • cukier puder do posypania
Mandarynki obieramy ze skóry i kroimy na pół wzdłuż. Formę smarujemy masłem, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenie, smarujemy go ponownie masłem i wysypujemy na spód cukru.
Mandarynki wkładamy płaskim spodem do dołu. 
Jedną mandarynkę całą ze skórą, miksujemy z   jajami i cukrem. Przecieramy przez sitko z małymi oczkami. Do odcedzonego płynu dodajemy olej, sól, wodę- dokładnie mieszamy. Do tegoż samego płynu wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy wszystko i wylewamy na mandarynki, tak by je dobrze poprzykrywać. Pieczemy w 180 stopniach C ok 40 min. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz