Forma na tartę 24 cm. Wykwintna, pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Sam przepis na ciasto sprawdzi się również do innej wytrawnej tarty.
Składniki na spód:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 1 żółtko
- 5 g soli
- 50 ml wody
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło pokrojone drobno oraz żółtko, sól i wodę. Szybko zagniatamy ciasto ( by je nie potrzebnie nie ogrzać). Formujemy w kulkę, obijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkujemy dość cienko. Układamy na formie do tart- może się troszkę rwać ,to nic- można spokojnie lepić po kawałku. Według wszelkich prawideł ciasto powinno się obciążyć grochem i tak podpiec, ja nigdy tego jednak nie robię. Wyłożone ciasto nakłuwam gęsto widelcem. Pieczemy samo ciasto 20 min.
Nadzienie:
- pęczek młodych szparagów, w moim wypadku zielonych
- 3- 4 jaja
- mały kubek śmietany 18 %
- garść startego sera ( może być cheddar ,może być edamski)
- szczypta gałki
- sól, pieprz do smaku
W misce mieszamy jaja ze śmietaną, serem i przyprawami. Szparagi obieramy, stwardniałe części łodygi usuwamy. Główki odcinamy, a pozostałe łodygi kroimy na plasterki. Łodygi dokładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na podpieczoną tartę. Główki układamy na wierzch, można dołożyć pomidorków koktajlowych, nie jest to jednak konieczne.
Pieczemy w 180 stopniach C przez kolejne 30-40 min góra- dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz