1 grudnia 2021

Wykwintna tarta ze szparagami

Forma na tartę 24 cm. Wykwintna, pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Sam przepis na ciasto sprawdzi się również do innej wytrawnej tarty.



Składniki na spód:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1 żółtko
  • 5 g soli
  • 50 ml wody
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło pokrojone drobno oraz żółtko, sól i wodę. Szybko zagniatamy  ciasto ( by je nie potrzebnie nie ogrzać). Formujemy w kulkę, obijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
 Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkujemy dość cienko. Układamy na formie do tart- może się troszkę rwać ,to nic- można spokojnie lepić po kawałku. Według wszelkich prawideł ciasto powinno się obciążyć  grochem i  tak podpiec, ja nigdy tego jednak nie robię. Wyłożone ciasto nakłuwam gęsto widelcem. Pieczemy samo ciasto 20 min. 


Nadzienie:
  • pęczek  młodych szparagów, w moim wypadku zielonych
  • 3- 4 jaja
  • mały kubek śmietany 18 %
  • garść startego sera ( może być cheddar ,może być edamski)
  • szczypta gałki
  • sól, pieprz do smaku
W misce mieszamy jaja ze śmietaną, serem i przyprawami. Szparagi obieramy, stwardniałe części łodygi usuwamy. Główki odcinamy, a pozostałe łodygi kroimy na plasterki. Łodygi dokładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na podpieczoną tartę. Główki układamy na wierzch, można dołożyć pomidorków koktajlowych, nie jest to jednak konieczne.
Pieczemy w 180 stopniach C przez kolejne 30-40 min góra- dół.

                 
                                                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz