Ciasto z tych szybkich ,ale bardzo dobrych. Blaszka kwadratowa 24x24 cm.
Składniki:
- duża paczka herbatników kakaowych
- 2 opakowania rurek waflowych o smaku czekoladowym- ja kupuje w Lidlu
- 3 budynie śmietankowe + 23 łyżki cukru
- 3 szklanki mleka
- 1 kostka masła 200g
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 czekolada deserowa + 1/3 szklanki mleka
Na dnie blachy układamy herbatniki. Gotujemy budynie w 3 szklankach mleka. Pilnujemy by nie było grudek, studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i po jednej łyżce do masy maślanej dodajemy wystudzony budyń ( nie odwrotnie!). Ucieramy ponownie na gładką masę.
Połowę masy budyniowej wykładamy na herbatniki, a na masę rurki w jednym kierunku.
Na warstwę rurek wylewamy drugą połowę masy i przykrywamy warstwą herbatników.
W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i ciepłą polewę wylewamy na powstałe ciasto.
Można wierzch ozdobić wiórkami kokosowymi, ale nie jest to konieczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz