29 listopada 2021

Ciasto 3 BIT

 Ciasto 3 BIT to ciasto  mało pracochłonne, bez pieczenia, pyszne, niemiłosiernie słodkie. 

Nie ma osoby, której by nie podeszło, najlepiej smakuje, gdy przegryzie się w lodówce. 

Składniki:

  • ok 500 g herbatników( duża paczka)
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru
  • łyżka żelatyny+ 2 łyżki mleka
  • wiórki czekoladowe do posypania ( czekolada deserowa lub  gorzka)
Formę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim warstwę herbatników.
Gotujemy budynie w 500ml mleka , pilnujemy by nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia.
 Do miękkiego masła dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i miksujemy na gładką masę. Czynność  powtarzamy do wykończeniu budyniu. Na koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru i ponownie miksujemy.
 Gotową masę rozkładamy na pierwszą warstwę herbatników i przykrywamy kolejną warstwą ciastek.  Puszkę z karmelem wkładamy na chwilę do gorącej wody, by stał się bardziej płynny. Wykładamy łyżką na herbatniki i kładziemy kolejną warstwę ciastek. Żelatynę łączymy z mlekiem, czekamy aż żelatyna spęcznieje. W międzyczasie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy żelatynę. Miksujemy razem, na koniec dokładamy cukier puder. Kładziemy śmietanę na górę ciasta i posypujemy startą czekoladą.

Ciasto da się odchudzić z cukru, można nie dodać go do budyniu, a na wierzch użyć tylko gorzkiej czekolady lub gorzkiego kakao.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz