29 listopada 2021

Tagliatelle z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i zielonym groszkiem

Szybkie jedzonko dla wielbicieli tuńczyka. Danie idealne dla tych na  wiecznej diecie.





 

Składniki:

  • makaron tagliatelle 1 opakowanie
  • 2 garści mrożonego groszku
  • 8 pomidorów suszonych+ olej z tychże pomidorów
  • 2  cebule średnie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • szczypta oregano
  • sól, pieprz do smaku

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule i czosnek oraz pomidory suszone siekamy drobniej i podsmażamy na oleju z pomidorów. Gdy zmiękną, ale się nie zarumienią, dorzucamy zielony groszek i dalej dusimy ok 10 min. Ciągle mieszamy i czekamy aż groszek zmięknie.
W międzyczasie odcedzamy makaron. Wraz z odcedzonym tuńczykiem, wrzucamy  makaron na patelnię.
Wszystko razem mieszamy, doprawiamy i podajemy od razu. Smakuje wybornie!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz