Składniki:
- 2 papryki czerwone
- 5-6 pomidorów lima
- 2 główki czosnku (małe)
- 2 średnie cebule
- 2 szklanki bulionu
- oregano
- sól, pieprz
- papryka wędzona w proszku
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy oczyszczone z nasion i przekrojone na 6 części papryki, na ćwiartki pomidory, na pół cebulę. Czosnek dzielimy na pół, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Wszystko razem wkładany do piekarnika góra-dół na ok 20 min w temp 200 stopni. Może się troszkę przypalić- to nic nie szkodzi. Po upieczeniu, w miarę możliwości ściągamy skórę z papryki i pomidora, jak się coś nie ściągnie to i tak zblendujemy za chwile. Miksujemy wyciśnięty czosnek, cebule paprykę i pomidory. Do papki dolewamy bulionu i gotujemy do częściowej redukcjo ok 15 min. Doprawiamy przyprawiamy. Zupę polewamy oliwą i podajemy z chipsem z parmezanu.
Oliwa pietruszkowa
Składniki:
- wiązka pietruszki zielonej
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
- szczypta soli
Pietruszkę blanszujemy parę sekund w gorącej, osolonej wodzie. Wyjmujemy i płuczemy pod zimną wodą, następnie blendujemy z połową szklanki oliwy. Przecedzamy oliwę przez gazę lub drobniutkie sito. Przechowujemy w lodówce.
Chips z parmezanu
Parmezan trzemy na drobnych oczkach, układamy w kółeczku na papierze do pieczenia lub macie do pieczenia ( na patelni też wychodzi) i dociskamy, by powstały krążki. Pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni C do momentu,aż krążki przystanąć bąblować na powierzchni. Może to trwać ok 4-5 min. Wyjmujemy i studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz