27 września 2022

Ryż z czerwoną fasolą

 





Składniku:

  • szklanka ryżu ( może być jaśminowy, brązowy lub basmati) 
  • 2 szklanki bulionu 
  • 1 papryka czerwona 
  • pomidory w puszcze 
  • fasola czerwona z puszki
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 średnia cebula 
  • pietruszka zielona 
  • łyżka masła 
  • sól, pieprz 
  • roztarty kumin 
  • chili w płatkach


Cebule i czosnek drobno kroimy i wrzucamy zna patelnie, podsmażamy na łyżce masła, gdy zmiękną, dodajemy pokrojoną drobno paprykę, dusimy dalej. Po 5 min dodajemy pomidory z puszki i kolejne 5 min dusimy. Wrzucamy kolejno sypki ryż i dolewamy bulion. Przykrywamy dusimy ok 35 min na wolnym ogniu. Gdy ryż już zmięknie dorzucamy odsączoną fasole brązową z puszki i posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy roztartym kuminem, papryką chili w płatkach, solą, pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz