Składniku:
- szklanka ryżu ( może być jaśminowy, brązowy lub basmati)
- 2 szklanki bulionu
- 1 papryka czerwona
- pomidory w puszcze
- fasola czerwona z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- pietruszka zielona
- łyżka masła
- sól, pieprz
- roztarty kumin
- chili w płatkach
Cebule i czosnek drobno kroimy i wrzucamy zna patelnie, podsmażamy na łyżce masła, gdy zmiękną, dodajemy pokrojoną drobno paprykę, dusimy dalej. Po 5 min dodajemy pomidory z puszki i kolejne 5 min dusimy. Wrzucamy kolejno sypki ryż i dolewamy bulion. Przykrywamy dusimy ok 35 min na wolnym ogniu. Gdy ryż już zmięknie dorzucamy odsączoną fasole brązową z puszki i posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy roztartym kuminem, papryką chili w płatkach, solą, pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz