Sałatka jarzynowa to klasyk, który pojawia się na polskim stole dość często, czy to święta, czy urodziny. Nie jestem wielką fanką, jeśli ją robię to tylko ze względu na gości. Dlatego moja propozycja sałatki jarzynowej śródziemnomorskiej odświeża stary klasyk i … naprawdę dobrze smakuje.
- 3-4 średnie ziemniaki
- oliwki zielone ok 190g
- 2 łyżeczki kaparów z zalewy
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka
- sól, pieprz,
- pół średniej cebuli
- 2 łyżki majonezu ( może być vege)
- 1 łyżkę posiekanego świeżego kopru
Ziemniaki gotujemy w koszulkach na średnio miękko ( tak by nie było papy ziemniaczanej podczas krojenia), jajka gotujemy na twardo. Studzimy jajka i ziemniaki, później kroimy w kostkę. Do tego dorzucamy odsączonego tuńczyka, oliwki osączone i przekrojone na pół, kapary, cebulę drobno pokrojoną i sparzoną wrzątkiem. Mieszamy z majonezem, koprem i przyprawami. By wzmocnić kwaśność można dodać więcej kaparów lub 1 ogórka konserwowego pokrojonego w kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz