7 grudnia 2022

Limoncello




Składniki:

  • 10 cytryn (będą pogrzebne tylko skórki)
  • 1l alkoholu 95%
  • 1,5 l wody
  • 700g cukru


Cytryny najlepiej ekologiczne sparzmy gorąca wodą, szorujemy szczotką, by zmyć woski ze skórki. Z każdej cytryny ściągamy skórkę, ma być tak skórka obrana by nie było na niej białej części, która jest gorzka. Tak przygotowane skórki zalewamy alkoholem i zamykamy na 20 dni. Skórka puści piękny cytrynowy kolor. 20 dnia gotujemy 1,5l wody z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia cukru i studzimy. Alkohol odcedzamy od skórek i mieszamy z wodą. Przelewamy do sparzonych butelek i odkładamy w chłodne ciemne miejsce na przynajmniej 2 tyg, czym dłużej leżakuje tym lepiej. Z tej ilości wychodzi ok 2,5 l limoncello.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz