Składniki:
- 10 cytryn (będą pogrzebne tylko skórki)
- 1l alkoholu 95%
- 1,5 l wody
- 700g cukru
Cytryny najlepiej ekologiczne sparzmy gorąca wodą, szorujemy szczotką, by zmyć woski ze skórki. Z każdej cytryny ściągamy skórkę, ma być tak skórka obrana by nie było na niej białej części, która jest gorzka. Tak przygotowane skórki zalewamy alkoholem i zamykamy na 20 dni. Skórka puści piękny cytrynowy kolor. 20 dnia gotujemy 1,5l wody z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia cukru i studzimy. Alkohol odcedzamy od skórek i mieszamy z wodą. Przelewamy do sparzonych butelek i odkładamy w chłodne ciemne miejsce na przynajmniej 2 tyg, czym dłużej leżakuje tym lepiej. Z tej ilości wychodzi ok 2,5 l limoncello.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz