- 1 1/2 szklanki mąki krupczatki lub 2 szklanki mąki pszennej 650
- 3 łyżki cukru
- 1/2 ciepłego mleka
- 3 dag drożdży/ 6 dag suchych
- 6 dag masła temp pokojowe
- 2 jajka temp pokojowe
- 2 żółtka temp pokojowe
- 30 dag zmielonego twarogu
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- esencja waniliowa
- cukier puder
Drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, 3 łyżkami mąki i mlekiem. Czekamy, aż rozczyn ruszy i podwoi swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, zaczynamy z innymi drożdżami. Masło ucieramy z resztą cukru, dodajemy po jednym jajku i żółtka, ubijamy dalej do białości masy, dorzucamy twaróg, dolewamy rozczyn, sól,otarta cytrynę, esencje waniliową oraz mąkę. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Z ciasta tworzymy kuleczki wielkości piłeczki golfowej, po czym formujemy podłużne szyszki (grubsze u góry, ostre na dole). Nożyczkami wycinamy trójkąty od szerszej strony do węższego dołu. Smażymy w głębokim oleju. Podobnie pieczemy jak pączki, po wypłynięciu jeszcze chwile podpiekamy, by nie były w środku surowe. Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz