Składniki:
- 1 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
- 115g w temp pokojowej
- 1/2 szkl cukru białego
- 1/2 szkl cukru brązowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko w temp pokojowej
- 1 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 szklanka mini pianek
- 79g gorzkich pastylek lub drobno posiekanej czekolady
Rozgrzewamy piec do 170 stopni C
Na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wysypujemy płatki kukurydziane i równo rozkładamy po całości. Pieczemy ok 10 min. Jak się wystudzą rozdrabniamy w rękach.
W misce mieszamy jajko, ekstrakt, mąkę, sól, sodę i cynamon. Dokładamy płatki kukurydziane, dropsy czekoladowe i pianki - formujemy łyżeczką do kawy lub ręcznie, kulki wielkości orzecha włoskiego. Przykrywamy folia spożywcza i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1h. Tego kroku pominąć nie wolna, w innym wypadku ciastka wyjdą twarde. Piec ponownie rozgrzewamy tym razem do 180 stopniach C, wykładamy kulki na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok10 min gdy ciastka osiągną złoty kolor na brzegach. Studzimy na kratce. Jeśli będziecie piec dłużej będą twarde, a tak mają wyjść lekko miękkie w środku, a pianki mają częściowo się roztopić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz